top of page
ilkka_opas_h400.jpg
Evankelista Ilkka Puhakka:
"Tämä on minun juttuni."

Ilkka Puhakka kulki Venäjän vankiloissa yli kahden vuosikymmenen ajan. Vankiloihin vietiin ruokaa, vaatteita, käsinkudottuja villasukkia, lääkkeitä ja muita arkisen elämän tarpeita.

– Päävientiartikkelimme oli toivo! Toivo on  Jeesus Kristus, Ilkka Puhakka sanoo.

Ilkka näki muutoksen, jonka Jeesus sai vangeissa ja vartijoissa aikaan. Hän halusi julistaa samaa toivoa myös  Suomessa ja muualla, sillä todellinen pimeys ei asu olosuhteissa, vaan ihmisen sydämessä, olkoon olosuhteet millaiset hyvänsä.

– Ennen Venäjän vankiloita kerroin ihmisille Jeesuksesta sitä pohjalta, mitä olin kuullut, lukenut ja kokenut hänestä. Nyt kerron Jeesuksesta, koska olen nähnyt, mitä hän voi saada aikaan. Hän voi muuttaa ihmisen elämän ja tuoda pimeyteen valon ja toivon.

 

Ulkopuolisesta herätykseen

 

Ilkka Puhakka kohtasi Jeesuksen yllättäen 17-vuotiaana.

 

– Se tapahtui pääsiäisenä 1972. Vanhempi veljeni Jorma oli tullut uskoon ja sitoutunut rukoilemaan puolestani. Kun tulin pääsiäisenä kotiin, veli odotti ja rukoili. Hän kysyi, haluanko rukoilla kanssani. Minun piti vastata, että en, mutta  kuulin vastaavani kyllä.

 

Siitä saakka hän on ollut tietoinen kutsumuksestaan.

 

– Uskossani on ollut vaihtelua, mutta kutsumus evankelistan työhön on ollut aina vahva.

 

Pitkä tie

 

Ilkka oli saanut aikanaan potkut oppikoulusta, eikä ammattikoulu tuntunut omalta tieltä. Hän meni Laajasalon kristilliseen opistoon ja suoritti keskeytyneen koulun loppuun siellä.

 

Laajasalon kautta Ilkka päätyi Helsingin raamattukouluun ja Risto Santalan vaikutuspiirin. Hän valmistui kirkon nuorisonohjaajaksi ja oli siinä työssä Keravalla seitsemän vuotta.

 

– Keravalla oli suuri nuorisoherätys. Se oli minulle iso kokemus. Sieltä minut houkuteltiin nuorisotyön johtajaksi Raamattuopistoon, mutta tajusin pian, ettei se  ole minun juttuni. Minä olen julistaja.

 

Kansan Raamattuseuraan Ilkka siirtyi vuonna 1987 ja oli välillä vuoden Saksassa. Siellä hän tutustui Eine ja Kalevi Lehtiseen ja kutsu evankelistaksi vahvistui.

 

Samaan aikaan alkanut työ vankiloissa oli toinen mauste, joka on osaltaan vaikuttanut siihen, millainen julistaja Ilkka Puhakasta tuli. Ilkka sanoo olevansa ennen kaikkea raamatunopettaja, mutta opettajana hänen otteensa ei ole raamatuntutkijan vaan evankelistan.

 

– Homman juju ei ole oma elämä ja kokemukset, vaan Raamattu ja Jeesus, hän tarkentaa.

 

Mission Europe avasi ovia

 

Ilkka Puhakka siirtyi Kansan Raamattuseurasta Mission Europen palvelukseen. Kyse oli ympyröistä ja yhteyksistä. Mission Europe tarjosi pienen talon dynaamisuuden ja kansainväliset yhteydet.

 

– Mission Europessa olen evankelista ja raamatunopettaja.

 

Yksi Ilkka Puhakan työkentistä on Suomi.

 

– Kierrän Suomessa opettamassa seurakunnissa ja pienissä tai isommissa evankelioimistapahtumissa yli tunnustuskuntarajojen.

 

– Toinen iso työkenttä on Viro, joka on Mission Europen suuri sijoitus yhteistyössä Viron kirkon Missioni-keskuksen kanssa.

 

– Kolmas iso kenttä on Israel.  Siellä pääkumppani on Sarigim Kings Kids Jerusalem, joka tekee kristillistä lapsi- ja nuorisotyötä. Sen erityispiirteenä on tuoda yhteen juutalaiset ja arabinuoret.

 

Lisäksi Ilkka Puhakka käy säännöllisesti puhujamatkoilla Ruotsissa ja USA:ssa sekä satunnaisesti muissa maissa. Venäjän vankilatyön hän joutui jättämään 20 vuoden jälkeen, kun Venäjän politiikan muutos teki hänestä ulkomaisen agentin.

 

Evankelistana loppuun asti

 

– Olen tehnyt diilin Herran kanssa. Olen sopinut, että pidän kunnostani niin hyvää huolta, että pysyn remmissä loppuun asti. Horisontissani ei näy eläkeaikaa. Toivon, että saan palvella niin kauan kuin älyä riittää ja pystyn selkeästi puhumaan, Ilkka Puhakka linjaa tulevaisuuttaan.

 

Hänen vuosirytminsä on selkeä: syksy tiukkaa työtä, joulukuussa lomaa ja puhekierros Floridassa. Tammikuusta toukokuuhun tiukkaa työtä, ja kesä löysemmin.

 

– Vankila opetti minulle, että meillä on maailman paras vientiartikkeli, toivo, joka on Jeesuksessa.

 

– Usko on yhteyttä Jeesukseen. Synti on sen yhteyden katkeaminen. Siksi minä julistan Jeesusta. Opetan mitä Jeesus opetti: hänen vertauksiaan, kärsimyshistoriaansa, hänen kuolemaansa ja ylösnousemustaan.

 

– Jeesus on minun juttuni. Haluan puhua ja opettaa hänestä niin, että ne jotka eivät häntä tunne, oppisivat tuntemaan hänet, ja ne, jotka tuntevat hänet, oppisivat ymmärtämään häntä paremmin.

bottom of page